ROLNICTWO BLOG

blog o rolnictwie




Polskie białko bez GMO? | Uprawa roślin strączkowych | Krajowe Źródła Białka Roślinnego

Oglądalność i zainteresowanie: 7532, czas trwania 20m 55s, otrzymana ocena 66, reakcje 21. Razem z dr hab. Tomaszem Piechotą z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu rozmawiamy na temat uprawy roślin strączkowych, które mogą być krajowym źródłem białka roślinnego. Prezentujemy zalety uprawy grochu, bobiku, soi, łubinów w różnych technologiach uprawy. Zapraszamy do śledzen ... Wasze opinie, komentarze:
- czy bobik można wysiać po kukurydzy na ziarno?
- Skąd te 6 ton bobiku z hektara !!! w PDO uzyskują ok 42-45 dt z ha
- Program utopijny , nigdy nie będzie zrealizowany ,chyba że zostaną wyhodowane odmiany soi dostosowane do naszego klimatu i słabych gleb na większości użytków rolnych w Polsce , do czego bardzo daleka droga. Soja zawiera dwa razy tyle białka co pozostałe bobowate i ekonomi nie oszukają nawet najbardziej nawiedzeni fani utopijnego programu polityków.I prosze nie miodzić że soja nie jest zawodna w plonie
-
- Ja sieje Groch i Jestem zadowolony w uprawie bezorkowej i Widzę plusy
- 01:31 jedyna skuteczna metoda by skłonić do czegoś rolnika to doić dotacje... Handel około-gospodarczy (detaliczny) jest źle postrzegany (trzeba wychodzić do ludzi) i w 99% rolnicy wolą iść na łatwiznę i sprzedawać hurtem. Dotacje są patologią ale niestety takie są uroki komunizmu.