- Co do wywaru miał dostęp poprostu i zwierzęta to chetnie piły jeszcze byłó to w beczce więc ciepłe , piły aż miło. Ale cenna uwaga z tym smakiem mięsa. Co do wieku tych odsadków nie wiem jakie stare one są. Gospodarz mówił ze aktualnie przebywają jeszcze w stadzie przy krowach i dopiero na początek lipca będa na sprzedaż, podejrzewam , że wycielenia było z początku wiosny luty marzec ale o to muszę zapytać. Pokazał mi stado wiekszych odsadków około 250-300 kilo i tylko powiedział za takiego muszę 3 tysiące za sztuke dostać : od Szogun170789
- Mam pytanie do Pana Marcina. 1. 2000zł za odsadka czystego hereford około 150 kilo jest kuszaca , że tak powiem? Byłem ogladać takie sztuki ale chce sie zapytać fachowca o zdanie. 2. Spotkałem się z opiniami, że herefordy gorzej się wybijają (np od limousine) czy to prawda? 3. Jeśli zakupie takiego odsadka i będzie cały czas na kiszonce z kukurydzy , sianokiszonce, dodatkowo trochę śruty, woda ( w sezonie poźno jesiennym i zimowym dysponuje wywarem z gorzelni) 10-12 miesięcy i taki odsadek będzie na sprzedaż ? : od Szogun170789
- ile może kosztować byczek mięsny waga 85 kg , rasy 100 % Hereford ? : od Michał TeamUrsus
- 1. od ilu krów pan zaczynał hodowle? jak liczne trzeba mieć stado aby się to opłacało? 2. w jaki sposób szuka pan klientów na swoje krowy? 3. jakie tzreba mieć srodki, aby móc zacząć taką hodowle? : od kubus puchatek
- Mam kilka pytań odnośnie hodowli: - Odsadki sprzedajecie w kraju czy ida na eksport? -270 kg w 7 mies to ok 1,5 kg dziennego przyrostu, jaki przyrost uzyskują starsze opasy? - Czy nie ma problemu ze sprzedażą odsadków i opasów w mniejszych ilościach powiedzmy 15 szt rocznie? - W jakim wieku kryjecie jałówki? - Jaka jest średnia długość użytkowania krów w stadzie? - Czy jałóweczki odsadki też sprzedawalibyście po 12zł za kg, czy taniej? - Ile trzeba wyłozyć na cielną jałówkę?
Pozdrawiam! : od konradpogo
- Skoro Pan Marcin radzi - to mam kilka pytań: 1] czy krzyżowanie mamki tej rasy z bykiem np Limousine może mieć negatywny wplyw na ,,łatwość " wycieleń? 2] Czy krowy na czas wycieleń w zimnych porach roku są okresowo izolowane ze stada i osadzane np w jakichś pomieszczeniach w których panują troche łagodniejsze klimaty niż np. we wiatach? 3] Czy byczek odsadek sprzedawany do dalszego opasu jest izolowany od mamki wcześniej i nie ,, tęskni" za matką kiedy jest sprzedawany?
z góry dzięki za odpowiedzi pozdrawiam! : od Warsztacik.net
- czy trzeba krowy dojić ? ? : od Adam Leszczyński
- O gustach i smakach trudno dyskutować ale faktem jest, że w Niemczech, Anglii czy USA nikt nie hoduje Limousine. Powód jest prosty wszystkie najlepsze steakhausy serwują tylko Hereforda lub Angusa. Inaczej jest we Francji, tam jedzą różne dziwne rzeczy i wołowinę z ich rasy czyli Limousine. Mięso tej rasy nadaje się do fabryki kiełbasy a nie do kuchni. U nas zapewne ze względów czysto praktycznych Hereford podobnie jak w Ameryce Południowej będzie najbardziej rozpowszechnioną rasą mięsną. Moja hodowla HH w lubuskim nie jest jeszcze tak duża ale Niemcy kupują wszystko co się wycieli więc jest ok. : od tomek bialek
- Jak spróbowałem mięso tego gatunku to doszedłem do wniosku że nie jadłem wcześniej wołowiny. W porównaniu do limusine to są aniołki :-) zakolczykujesz kiedy chcesz żadna matka nie chce cię ukuć różkiem:-) W moim gospodarstwie przez cały czas przebywają na świeżym powietrzu żadnych problemów zdrowotnych . Jedyne to trzeba pilnować terminu wycieleń aby nie były w wigilię . Byłem w tym gospodarstwie i naprawdę jestem pod wrażeniem . : od Rafał T-G
- kto tak powiedział że najlepsza wołowina jest argentyńska??? przede wszystkim jest to pojęcie bardzo subiektywne... a czy ja powiedziałem że dla mnie wyznacznikiem są handlarze i ubojnie? jeśli chodzi o walory kulinarne to Limousine ma je wyższe niż Hereford... oczywiście przestrzegając odpowiednich zaleceń żywieniowych o których w ogóle nie wspomniałeś... a sposób żywienia, utrzymania, wiek, płeć oraz kilka innych cech mają kolosalne znaczenie jaka będzie jakość tego mięsa.. a tak BTW to najlepszą jakość mięsa i najlepsze steki przygotowywane są z japońskiej rasy Wagyu : od adi2452
- to że ty masz Herefordy to nie znaczy że Hereford daje najlepszą jakość wołowiny... : od adi2452