Hodowla bydła mięsnego rasy Hereford | pytanie.

Poznaj zdanie


Tytuł

Hodowla bydła mięsnego rasy Hereford

Punktacja

39

Widownia

43366

Czas trwania

6m 6s

Zobacz też

Brak powiązanych informacji.



Dyskusja

  • - Co do wywaru miał dostęp poprostu i zwierzęta to chetnie piły jeszcze byłó to w beczce więc ciepłe , piły aż miło. Ale cenna uwaga z tym smakiem mięsa. Co do wieku tych odsadków nie wiem jakie stare one są. Gospodarz mówił ze aktualnie przebywają jeszcze w stadzie przy krowach i dopiero na początek lipca będa na sprzedaż, podejrzewam , że wycielenia było z początku wiosny luty marzec ale o to muszę zapytać. Pokazał mi stado wiekszych odsadków około 250-300 kilo i tylko powiedział za takiego muszę 3 tysiące za sztuke dostać : od Szogun170789
  • - Mam pytanie do Pana Marcina.
    1. 2000zł za odsadka czystego hereford około 150 kilo jest kuszaca , że tak powiem? Byłem ogladać takie sztuki ale chce sie zapytać fachowca o zdanie.
    2. Spotkałem się z opiniami, że herefordy gorzej się wybijają (np od limousine) czy to prawda?
    3. Jeśli zakupie takiego odsadka i będzie cały czas na kiszonce z kukurydzy , sianokiszonce, dodatkowo trochę śruty, woda ( w sezonie poźno jesiennym i zimowym dysponuje wywarem z gorzelni) 10-12 miesięcy i taki odsadek będzie na sprzedaż ? : od Szogun170789
  • - ile może kosztować byczek mięsny waga 85 kg  , rasy 100 %  Hereford ? : od Michał TeamUrsus
  • - 1. od ilu krów pan zaczynał hodowle? jak liczne trzeba mieć stado aby się to opłacało?
    2. w jaki sposób szuka pan klientów na swoje krowy?
    3. jakie tzreba mieć srodki, aby móc zacząć taką hodowle? : od kubus puchatek
  • - Mam kilka pytań odnośnie hodowli:
    - Odsadki sprzedajecie w kraju czy ida na eksport?
    -270 kg w 7 mies to ok 1,5 kg dziennego przyrostu, jaki przyrost uzyskują starsze opasy?
    - Czy nie ma problemu ze sprzedażą odsadków i opasów w mniejszych ilościach powiedzmy 15 szt rocznie?
    - W jakim wieku kryjecie jałówki?
     - Jaka jest średnia długość użytkowania krów w stadzie?
    - Czy jałóweczki odsadki też sprzedawalibyście po 12zł za kg, czy taniej?
    - Ile trzeba wyłozyć na cielną jałówkę?

    Pozdrawiam! : od konradpogo
  • - Skoro Pan Marcin radzi - to mam kilka pytań:
    1] czy krzyżowanie mamki tej rasy z bykiem np Limousine może mieć negatywny wplyw na ,,łatwość " wycieleń?
    2] Czy krowy na czas wycieleń w zimnych porach roku są okresowo izolowane ze stada i osadzane np w jakichś pomieszczeniach w których panują troche łagodniejsze klimaty niż np. we wiatach?
    3] Czy byczek odsadek sprzedawany do dalszego opasu jest izolowany od mamki wcześniej i nie ,, tęskni" za matką kiedy jest sprzedawany?

    z góry dzięki za odpowiedzi
    pozdrawiam! : od Warsztacik.net
  • - czy trzeba krowy dojić ? ?  : od Adam Leszczyński
  • - O gustach i smakach trudno dyskutować ale faktem jest, że w Niemczech,  Anglii czy USA nikt nie hoduje Limousine. Powód jest prosty wszystkie najlepsze steakhausy serwują tylko Hereforda lub Angusa. Inaczej jest we Francji, tam jedzą różne dziwne rzeczy i wołowinę z ich rasy czyli Limousine. Mięso tej rasy nadaje się do fabryki kiełbasy a nie do kuchni. U nas zapewne ze względów czysto praktycznych Hereford podobnie jak w Ameryce Południowej będzie najbardziej rozpowszechnioną rasą mięsną. Moja hodowla HH w lubuskim nie jest jeszcze tak duża ale Niemcy kupują wszystko co się wycieli więc jest ok. : od tomek bialek
  • - Jak spróbowałem mięso tego gatunku to doszedłem do wniosku że nie jadłem wcześniej wołowiny.
    W porównaniu do limusine to są aniołki :-) zakolczykujesz kiedy chcesz żadna matka nie chce cię ukuć różkiem:-)
    W moim gospodarstwie przez cały czas przebywają na świeżym powietrzu żadnych problemów zdrowotnych .
    Jedyne to trzeba pilnować terminu wycieleń aby nie były w  wigilię .
    Byłem w tym gospodarstwie i naprawdę jestem pod wrażeniem . : od Rafał T-G
  • - kto tak powiedział że najlepsza wołowina jest argentyńska??? przede wszystkim jest to pojęcie bardzo subiektywne... a czy ja powiedziałem że dla mnie wyznacznikiem są handlarze i ubojnie? jeśli chodzi o walory kulinarne to Limousine ma je wyższe niż Hereford... oczywiście przestrzegając odpowiednich zaleceń żywieniowych o których w ogóle  nie wspomniałeś... a sposób żywienia, utrzymania, wiek, płeć oraz kilka innych cech mają kolosalne znaczenie jaka będzie jakość tego mięsa.. a tak BTW to najlepszą jakość mięsa i najlepsze steki przygotowywane są z japońskiej rasy Wagyu : od adi2452
  • - to że ty masz Herefordy to nie znaczy że Hereford daje najlepszą jakość wołowiny... : od adi2452

  • Ciekawe ale czy znacie (kancelaria notarialna lublin).